تصفیه فاضلاب رستوران
امروزه یکی از منابع تولید فاضلاب صنعتی، رستوران ها و آشپزخانه ها می باشند. باتوجه به نوع آلودگی زیست محیطی پساب این واحدها و گستردگی آن ها در مناطق مختلف، تصفیه فاضلاب رستوران ها و آشپزخانه ها نیاز به توجه ویژه و بررسی های دقیق دارد.
منشا آلودگی:
عموما فاضلاب رستوران ها از محل پخت غذا تا شست و شوی ظروف, محوطه, زمین , لباس ها و … تا فاضلاب بهداشتی سرویس ها وارد محل جمع آوری آن ها می شوند. لذا این پساب می تواند حاوی مقادیر متغیری از چربی و روغن (FOG) ، دترجنت ها، مواد جامد معلق، آشغال های حاصل از شست و شو در سایز های مختلف و BOD و COD ناشی از آلودگی های بیولوژیکی باشند .
لذا جهت تعیین کمیت و کیفیت فاضلاب ورودی و نهایتا تعیین فرآیند تصفیه مناسب ، ابتدا باید منشا ورود پساب و نوع رستوران به طور دقیق مشخص شود. مدیریت پسماند باعث تصفیه فاضلاب رستورانها و پسماند صنعتی میشود.
روش تصفیه
بعد از شناسایی منشا تولیدی فاضلاب و تعیین کمیت و کیفیت آن ، نوبت به انتخاب روش تصفیه و فرآیند مناسب می باشد .انتخاب روش مناسب تصفیه متاثر از فاکتورهای دیگری نیز می باشد که به آن ها خواهیم پرداخت .
اولین موضوع در این رابطه استاندارد خروجی مورد نیاز جهت تصفیه می باشد . دربسیاری از موارد خروجی رستوران به چاه های جاذب و یا شبکه فاضلاب شهری هدایت می شود که در این صورت بوسیله ی آشغالگیری ابتدایی و انواع چربی گیرهای ثقلی API ، CPI ،چربی گیر DAF و یا سپتیک تانک می توان پیش تصفیه موردنیاز را انجام داد .
اما در موارد دیگری نیز به جهات استاندارد های زیست محیطی تخلیه به آب های سطحی و یا نیاز به بازچرخش پساب تصفیه شده (به جهت مشکلات کمبود آب ) جهت استفاده در آبیاری فضای سبز و شست و شو ، نیاز به طراحی پکیج های تصفیه فاضلاب جهت تصفیه تمام آلودگی های فاضلاب ، اعم از FOG ، BOD، COD ، TSS ، مواد مغذی و کلیفرم ها خواهد بود .
در این گونه موارد اولین واحد تصفیه همان آشغالگیرها ،چربی گیرها یا سپتیک تانک ها خواهد بود . ضرورت جلوگیری از ورود چربی به علت اخلال در فعالیت میکروارگانیسم ها و درنتیجه اخلال در فرآیند تصفیه می باشد .
همچنین این مخازن به علت ته نشینی لجن در کف و ایجاد شرایط بی هوازی ، مقداری از TSS و COD فاضلاب را نیز تصفیه خواهند کرد و عمل متعادل سازی جریان جهت جلوگیری از ورود شوک های هیدرولیکی و آلی به پکیج تصفیه فاضلاب را انجام خواهند داد.
بعد از مرحله ی ابتدایی نسبت BOD/COD مناسب جهت تصفیه بیولوژیکی فاضلاب فراهم خواهد شد .
متداول ترین روش های تصفیه بیولوژیکی لجن فعال هوادهی گسترده ، IFAS ، MBBR، MBR می باشند .
از مزایای روش های بیولوژیکی نسبت به دیگر روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- راهبری و بهره برداری آسان
- هزینه های راه اندازی و نگهداری پایین
- حصول راندمان تصفیه بالا
- عمر مفید و کیفیت بالا
- فضای اشغال شده اندک
- عملکرد بدون بو و آلودگی
از دیگر روش های تصفیه فاضلاب رستوران ها می توان به روش انعقاد الکتروشیمیایی ( الکتروکواگولیشن EC) نیز اشاره کرد . بررسی ها نشان داده در این روش استفاده از الکترودهای آلومینیوم به آهن ارجحیت دارد . در این روش می توان به راندمان حذف ۹۴% دست یافت. الکتروکواگولیشن قادر به خنثی سازی PH نیز خواهد بود.
کلید واژه:
تصفیه فاضلاب رستوران ها ,پسماند صنعتی, مدیریت پسماند