بخشهای بيماران بستري و سرپايي
در بخشهای بيماران بستري و سرپايي مقدار قابلتوجهی فاضلاب در سرویسهای بهداشتي و… توليد میشود. در ادامه برخي از آلایندههای ورودي به فاضلاب تولیدشده در بخشهای بيماران بستري سرپایی موردبحث قرار میگیرد.
ژلهای ضدعفونیکننده
ژلهای ضدعفونیکننده به مقدار قابلتوجهی در بیمارستانها مورداستفاده قرار میگیرند. در تركيب برخي از ژلهاي ضدعفونیکننده از سيكلوكسانها استفادهشده است. سيكلوكسانها به تجهيزات و تأسيسات تصفیهخانه فاضلاب آسيب میزنند. اگر اين ژلها حاوي سيكلوكسانها نباشد، میتوان آنها را در فاضلابرو شست.
مواد دارويي
مواد دارويي سيتوتوكسيك/سيتواستاتيك و مواد دارويي فعال نبايد به فاضلابرو تخليه شود. ظروف و بطریهای مواد دارويي مذكور نيز نبايد در سينك متصل به فاضلابرو شسته شود.
سردخانه
در بيمارستان، اجساد مردگان به سردخانه منتقل میشود. در سردخانه، اجساد مردگان تا زمان تحويل به بستگان در دماي پايين نگهداري میگردد. محيط سردخانه بهطور دورهای پاکسازی و گندزدايي میشود. همچنين بخش سردخانه مجهز به تجهيزات استريليزاسيون است.
فاضلاب تولیدشده در بخش سردخانه شامل فاضلاب سيستم خنکسازی، فاضلاب شستشو و گندزدايي محيط سردخانه و فاضلاب تجهيزات استريليزاسيون میشود كه میتوان آنها را به فاضلابرو تخليه نمود. در برخي از بیمارستانهای آموزشي، جسد يا اعضاء بدن انسان را بهمنظور تشريح در فرمالدهيد، فنول، متانول و يا گليسيرين نگهداري میکنند.
فاضلاب تولیدشده در سالن تشريح را در صورتي میتوان به فاضلابرو تخليه نمود كه در فاضلابروی اصلي بيمارستان غلظت فرمالدهيد و فنول به ترتيب بيشتر از ۱۰۰ mg و ۱۰ mg/L نشود.
تركيبات تباين پرتو
تركيبات تباين پرتو نظير سولفات باريوم نبايد به فاضلابرو تخليه شوند، زيرا تشكيل رسوب داده و موجب گرفتگي لولهها و اتصالات میشوند.
آشپزخانه و رستوران
فاضلاب آشپزخانه و رستوران بيمارستان حاوي روغن و چربي زيادي است كه ممكن است موجب گرفتگي فاضلابرو شود. در كشور بريتانيا ساليانه ۲۰۰۰۰۰ مورد گرفتگي شبكه جمعآوری فاضلاب روي میدهد كه در ۷۵ درصد موارد، علت گرفتگي روغن و چربی است. بهترين اقدامات براي مديريت كيفيت فاضلاب آشپزخانه و رستوران بيمارستان به شرح زير است:
آموزش كاركنان آشپزخانه و رستوران: اين افراد بايد از خطرات و مشكلات تخليه بیرویه روغن و چربي و پسماند غذايي به فاضلابرو آگاهي يابند و روشهای كاهش تخليه روغن و چربي و پسماند غذايي به فاضلابرو را فراگيرند.
جداسازي پسماند غذايي و روغن و چربي از ظروف غذاخوري و ظروف و وسايل آشپزخانه بهصورت خشك و دفع آنها در ظرف پسماند
طراحي و احداث چربي گير بر روي فاضلاب آشپزخانه و رستوران:
پس از انجام اقدامات بالا، دفع روغن و چربي به فاضلابرو بسيار کاهشیافته و احداث چربی گیر بر روي جريان فاضلاب تولیدشده میتواند تا حدود زيادي مانع از ايجاد گرفتگي در فاضلابرو شود.
رختشویخانه
يكي ديگر از مراكز توليد زباله در بيمارستان رختشویخانه است. مهمترین آلاينده فاضلاب
رختشویخانه، مواد شوينده و پاککننده است. فاضلاب رختشویخانه را میتوان به فاضلابرو تخليه نمود.