مدیریت پسماند لامپهای کممصرف
امروزه استفاده از لامپهای فلوئورسنت کم مصرف به جای لامپهای رشته ای برای تولید روشنایی به دلیل کاهش مصرف انرژی (بین ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش برق مصرفی نسبت به لامپهای رشته ای)، عمر مفید بیشتر (بین ۸ تا ۱۰ برابر نسبت به لامپهای رشته ای)، بسیار متداول شده است.
ورود تکنولوژی استفاده از لامپهای کم مصرف در محیط منازل، کار و مراکز گسترده صنعتی بدون آموزشهای لازم صورت گرفته است و مکانیزم موجود و نیز خطرات بالقوه این لامپها برای استفاده کنندگان به طور قابل قبولی تشریح نشده است. بخار جیوه موجود در این لامپها به راحتی پس از شکسته شدن در هوا منتشر می شوند.
با توجه به مصرف میلیونها لامپ کم مصرف و اهمیت ورود جیوه به محیط زیست، بررسی مقادیر جیوه موجود در لامپهای کم مصرف و همچنین وضعیت مدیریت و دفع آنها در جهان ضروری به نظر میرسد. مهمترین مشکل زیست محیطی لامپهای کم مصرف، دفع آنها پس از اتمام عمر این نوع لامپ ها، وجود مقادیر کم برخی از عناصر سمی به ویژه جیوه در آنها میباشد.
هر لامپ کم مصرف جدید حدود ۵/۱ تا ۵/۳ میلی گرم جیوه و لامپهای فلورسنت قدیمی حدود ۱۱۵-۷۲/۰ و به طور متوسط حدود ۳۰ میلی گرم جیوه دارند. جیوه در لامپهای فلورسنت بطور عمده در سه بخش فاز بخار، پودر فسفره که شیشه لامپ را پوشانده و ماتریکس شیشه با مقادیر متفاوت وجود دارد. چندین روش جمع آوری لامپهای مصرف شده (از رده خارج) موفق در سطح جهان شامل برنامه (Mail-back) لامپهای از رده خارج توسط کارخانه تولید کننده جمع آوری می گردد. برنامه جمع آوری در خرده فروشیها و عمده فروشیها و در بیشتر کشورها ظروف مخصوص برای جمع آوری لامپهای سوخته در کنار زباله دانیها می باشد.
ضرورت امحای لامپ های فلئورسنت
-
این لوازم حاوی عنصر سرطان زا و سمی جیوه است و جزء دسته پسماندهای خطرناک به شمار می آید.
-
برنامه مدون و سازمان یافته ای جهت جمعآوري و دفع لامپ كم مصرف اجرایی نشده است.
-
با دفن معمولی لامپهای کم مصرف در لندفیلهای شهری، جيوه موجود در آنها ابتدا خاك، سپس از طريق شيرابه به آبهاي زيرزميني منتقل و با مصرف آب يا گياه محیط زیست را آلوده و سپس بر محیط انسانی نیز اثر می گذارد.
سیستم مدیریت پسماند مجموعه ای از فعالیتها برای سامان دادن پسماندهای جامعه به روشهای مهندسی و بهداشتی میباشد. در سال های اخیر اغلب کشورهای در حال توسعه سعی در بهبود روشهای مدیریت پسماند به ویژه لامپهای کم مصرف از رده خارج داشته اند.
در شرایط کنونی در ایران متاسفانه برای جمع آوری و دفع اصولی لامپ فلورسنت و لامپ کم مصرف برنامه و راهکاری علمی و اجرایی وجود ندارد. در نتیجه این احتمال وجود دارد که عدم مدیریت صحیح لامپهای فلورسنت و کم مصرف از رده خارج با عنایت به مقررات و نگرانی های زیست محیطی، مزایای اقتصادی و زیست محیطی استفاده از آنها (استفاده کمتر انرژی، تولید کمتر دی اکسید کربن و در نتیجه کاهش اثرات گازهای گلخانه ای و غیره) را تحت شعاع قرار دهد.